Welkom op mijn website die in het teken staat van het creëren van flow. 
In mijn allereerste stuk wil ik graag twee vormen van flow met elkaar verbinden, die centraal staan in mijn denken. De staat van flow, die een mens of een team kan ervaren, als jezelf of als team volledig in een bepaalde prestatie of ervaring opgaat.

1. De staat waarin je veel meer lijkt te kunnen, alles vanzelf lijkt te gaan
2. De flow van een gezamenlijk maakproces, waarin alles in een keer goed gaat

Mij fascineert hoe we als mens, team en organisatie tot grootse prestaties voor elkaar kunnen komen, dit goed voor onszelf en dit team is. Maar ook voor onze klanten en onze planeet.

1. Flow – de psychologie van de optimale ervaring

Ieder organisatie is net als een mens een organisme dat zich wil ontwikkelen. Voor ieder mens is het vaak al complex om het eigen proces van ontwikkeling te begrijpen. Laat staan als organisatie. De theorie over flow ontwikkelt door Michael Csikszentmihalyi, stelt dat uitdaging en vaardigheid zich in balans moeten ontwikkelen zodanig, dat het leuk blijft om een stapje verder te komen. Sommigen zeggen wel eens ‘pijn is fijn’, maar dat is niet uitnodigend voor de meeste mensen. Als je een topprestatie wilt bereiken zal je natuurlijk hard moeten werken aan je vaardigheidsniveau en de lat steeds hoger leggen. Maar de lat gelijk te hoog leggen, werkt alleen maar demotiverend. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar.

Dus afhankelijk van de persoon zul je een persoons eigen ontwikkelpad moeten zien te vinden, die én uitdagend én plezierig is om mee bezig te zijn. Dit geldt voor werkelijk alle ontwikkelgebieden die we maar kunnen bedenken. Sport, intellectueel, werkgerelateerde vaardigheden, eigen psychologische ontwikkeling, enzovoort. De vraag is dus, wat heb je persoonlijk nodig om uitgedaagd te worden tot grotere prestatie, terwijl je er ook meer plezier in krijgt? Bekijk hier de korte film – Flow, The Psychology of the Optimal Experience.

2. Flow – het optimale productieproces om een dienst of product in een keer goed te produceren, zonder verspillingen.

Een andere vorm van flow is, zoals in het begrip Lean gebruikt wordt. Het woord flow heeft daar de betekenis van het in een keer goed produceren van een dienst of product voor een klant, en die ook precies op tijd afleveren. Op deze manier wordt er (bijna) niets verspild en kan het ook tegen de meest efficiënte prijs geproduceerd en geleverd worden. Dit levert heel veel voordelen op. Er is bijna geen afval meer en er wordt bijna niets verkeerd geproduceerd, terwijl er veel minder hard gewerkt hoeft te worden. Dit lijkt bijna tegenstrijdig, maar is toch echt waar. Immers als je veel minder fout doet, wordt alleen nog maar tijd besteedt aan de goede dingen die gedaan (moeten) worden. Ook dit is een topprestatie die niet in een keer gehaald wordt.

Uit eigen ervaring weet ik dat in een gemiddeld proces vaak maar 20 – 40% in een keer goed gaat. Dus 60 – 80% niet. De reden van dit dramatische verschil zit in allerlei wachttijden, omdat de balans in de ‘workflow’ niet goed afgesproken is. Sommigen maken heel veel, terwijl de volgende stap in het proces dit niet aan kan. Bovendien denken we vaak dat we veel moeten maken, maar realiteit is dat klanten afhankelijk van het seizoen, meer of minder vraag hebben. Het afstemmen van de productie ‘in flow’ op de klantvraag vraagt dus goed teamwork en goede onderlinge afspraken. Dan ontstaan er geen wachttijden, voorraden, fouten, onnodig vervoer van producten of diensten, enzovoort.

Als je in flow produceert en als mens, team of organisatie ook in flow ontwikkelt, dan is de ontwikkeling van het gehele proces een geweldige dans.

Denk je eens in, dat je geholpen wordt, om datgene wat je graag en met plezier doet, ook zo goed te doen, dat je alles in één keer goed doet. En dat het teamproces zo ingericht is, dat iedereen datgene in het proces doet, waarin hij of zij het beste is (of wil worden). Dan ontstaat een dans van persoonlijke- en teamexpressie die zijn weergave niet kent.

Het voortbrengingsproces is een proces van continue verbetering geworden, waarin elk team lid, het graag voor zichzelf, steeds beter wil doen. Dit levert een team proces op waarin we open staan voor suggesties om het zelf en samen steeds beter te doen voor onszelf en de klant. We leggen de lat, spelenderwijs steeds hoger. Daarbij is een grondhouding van vertrouwen erg belangrijk. Persoonlijke en teamblokkades om onze eigen en teamprestaties kunnen alleen naar de oppervlakte gebracht en opgelost worden als dit vertrouwen er is. Hetzij proces, werk, team of persoon gerelateerd. Leiderschap is in deze context er een van plezier, en ‘feed forward’ in plaats van 
’feed back’. Je helpt elkaar verder op een positieve manier.

Een essentieel onderdeel van de groei is ook de ontwikkeling van het collectieve bewustzijn dat we als mens samen verbonden zijn en producten en diensten moeten leveren, die niet alleen economische meerwaarde opleveren, maar ook ecologisch. De waarde van onze planeet is niet uit te drukken in geld. Het genereren van een product of dienst kan niet alleen op korte termijn gewin gericht zijn, maar moet ook bijdragen aan de ontwikkeling van onze gemeenschappelijke hogere doelen. Water, energie, grondstoffen zijn schaars en ze worden schaarser. De noodzaak om hier samen met beleid mee om te gaan wordt steeds groter. Als team en organisatie kun je hier nu onmiddellijk mee beginnen om hier iets aan te doen, door het eigen voortbrengingsproces in flow te gaan organiseren. Ontwikkel niet alleen een economische maar ook een ecologische visie op de meerwaarde die je samen wilt leveren aan je klanten.

3. Realisatie van flow is echt mogelijk

Als we samen een traject inrichten met concrete doelen met betrekking tot het proces, team en de personen, dan kunnen we spelenderwijs serieuze topprestaties met elkaar neerzetten. Dit zal op vele fronten ontwikkeling in balans opleveren.

In dit blog zal ik regelmatig verdiepende artikelen publiceren, die meer inzicht geven over thema’s als:
– Persoonlijke ontwikkeling: persoonlijk leiderschap
– Teamontwikkeling: team leiderschap
– Procesverbetering: lean proces-, vaardigheids- en leiderschapsontwikkeling
– Economische waarde ontwikkeling: hoe meerwaarde te creëren door flow
– Ecologische waarde ontwikkeling: hoe ecologische ontwikkeling te versnellen

Als je wilt reageren, schrijf me dan een reactie. Als je ook een artikel op mijn blog wilt zetten, laat het me ook weten. Deze blog staat open voor elk interessant voedend onderwerp waarmee we elkaar kunnen helpen bij onze ontwikkeling.